Når du kjører bil i utlandet!

By in
No comments

Planene er klare og man er på tur til nye oppdagelser og erfaringer. Det er mye som skal oppleves og mange steder man vil besøke. Ferie. lang eller kort, er for mange årets høydepunkt. Nordmenn reiser mer enn før og vi blir stadig mer og mer dristige på hva vi gir oss ut på. En av de tingene mange velger å gjøre i utlandet er å bruke bil for å komme seg rundt. Kunne ta turen dit man vil, se det man ønsker og slippe tidspress eller annet. Bilkjøring er et utmerket valg for å få med seg mest mulig. Likevel er det enkelte ting en bør ha klart for seg. Å kjøre bil i utlandet er ikke det samme som hjemme. Bilkultur er like forskjellig fra land til land, som andre kulturelle ting. Derfor bør en sette seg litt inn i hva man kan forvente seg. Samtidig må man ha klart for seg lover og regler i forhold til førerkort og forsikringer.

Sjekk før man leier bil

Leier man bil i utlandet er det første en må huske på er hvilket sertifikat man har. De fleste nordmenn har i dag et internasjonalt godkjent sertifikat, men det er greit å sikre at dette stemmer før man drar. Det er flere land en man tror som krever dette. Når en leier bilen bør en ha klart for seg hvilke forsikringer som gjelder, og at bilutleier har godkjente forsikringer for kjøretøyet. forsikring ved leie av kjøretøy er en ekstra forsikring, da en ordinær reiseforsikring ikke dekker aktiviteter som dette. Det bør sjekkes nøye hva en slik forsikring dekker og hva dekningsgraden er, både for fører og passasjerer. Det er ofte tryggest å leie hos større anerkjente bilutleiefirmaer. Når så alt dette er i orden er det bare “tut og kjør”, eller er det det? Kjører man i en ukjent by bør en absolutt ta det rolig og følge godt med. I mange europeiske land kjøres det atskillig mer aggressivt enn her hjemme. Her gjelder det å holde tunga rett i munnen og ikke ta noe for gitt. Følg med på hele trafikkbildet og vær oppmerksom. Det kan være et godt valg å holde seg under offisielle fartsgrenser.

Trygg på veien

Det er en rekke opplevelser som står for tur når man legger noe av ferien til bilkjøring. Til tross for at det kan virke komplisert å kjøre bil i utlandet så er det ikke det. Noen dokumenter må være på plass, men eller er det omtrent like enkelt som å søke Billån hos Sambla eller en annen bank. Når man er ute på veien, selv om reglene er som hjemme, følg med. Det er ikke alle steder at for eksempel vikeplikt fra høyre gjøres automatisk. Ofte er kjørekulturen heller slik at den som kommer først, eller bruker hornet først, har forkjørsrett. Spesielt gjelder dette for Sør-Europa. Vær også oppmerksom i rundkjøringer. Her er det mye rart, alt etter hvilket land man er i. Før en legger ut på lengre kjøreturer kan det være en ide å ta noen kortere til å begynne med. Når alt dette så er sagt, er man litt fornuftig i kjørestilen går dette helt fint, og en har minner for livstid.