Noen trender i amerikansk bilindustri

By in
No comments

Det blir ikke “fæst uten skinnvæst”, og man blir ikke ekte amerikaner uten en skikkelig monsterbil. Amerikanske biler er kjent for høyt slagvolum, vanvittig mange hestekrefter og enorme dimensjoner. I mange år har SUVer stått øverst på alle husmødres ønskelister slik at de kan kjøre trygt til butikken og hjem, men med en ny president har vinden snudd.

El-biler

Amerikanere flest elsker en grom motordur med dertil mange sylindere, og vi håper for all del at det ikke at det slutter der. Folk tar heller en ekkel urinveisinfeksjon enn å kjøre rundt i elektriske transportmidler, vil nok mange mene. Men faktum er at kanskje også arrogante amerikanere har fått opp øynene for alternativene.

Salget av el-biler øker med rundt 20% hvert år, noe som likevel bare utgjør en liten promille av alle biler solgt i USA. Men tendensen er klar, og flere og flere ladestasjoner bygges eller er i planlegging. Men da landet ikke har så stor utbygging av vannkraft, er lading av litium-batteriene nokså høye relativt til norske forhold. Dette gjør at også andre alternativ er populære, slik som hydrogen-baserte biler. Med en bil som Clarity får man en rekkevidde på nesten 600 km.

Delingsøkonomi

Men det er ikke bare den amerikanske drømmen som står for fall, også økonomien ser ut til å bli trangere. Delingsøkonomi har kommet for å bli. Og det er ikke bare Uber, Swatch og Lyft som tar av her. Abonnement til faste priser vil også la deg skifte bil med gjevne mellomrom uten selv å eie bilen. Merker som Cadillac og Lincoln gir kundene denne muligheten, som de selv har tro på vil bli den neste farsotten.

Delingsøkonomi og abonnement på biler kan være den store nye tingen som også treffer Europa. For bilprisene kan se ut til å øke i takt med å redusere utslippene av farlige drivhusgasser.

Science fiction

Med teknologisk utvikling er vi i ferd med å nærme oss et paradigmeskifte over til kunstig intelligens. Nettet blir mer komplisert med med “Internet of Things”, der alle enheter blir knyttet sammen for å levere en enda bedre hverdag til folk flest, med smarte kaffetraktere og toalett. Dette gjelder selvfølgelig også for bilindustrien. Biler rulles snart ut som kjører av seg selv, og for amerikanere er dette noe helt utenom det vanlige. Den hypermoderne og populære Tesla er helt i front av denne utviklingen, men etter Elon Musk siste uttalelser må man kanskje vente litt mer i spenning før førerløse biler blir å se i hver eneste storby.

Mange er ikke fortrolig med denne utviklingen og ser helst at de for beholde sine Dodger, Hummers og Chevrolet`er. Men selv om den fossile brenselsmotoren kanskje har talt sine siste kapittel, vet vi godt at den amerikanske bilindustrien vil bestå.