Dieselbilen var ikke død

By in
No comments

Dieselbiler har ikke vært særlig populære her i Norge de siste årene. Nå har de igjen fått et bedre rykte, rent miljømessig, og vi ser nå at dette tallet er i ferd med å snu. Det er derimot elbilen som er den store vinneren.

Hvis vi ser på markedsandelene til de ulike biltypene som ble solgt i Norge i første halvår i 2019, får vi følgende tall:

  • Elbil – 44,3 prosent
  • Bensin – 17,1 prosent
  • Diesel – 15,4 prosent
  • Hybrid – 12,1
  • Ladbar hybrid – 11,1 prosent

Det er ikke enkelt å kjøpe bil i dag. Tidligere måtte vi bare velge om vi skulle ha bensin eller diesel. Sånn er det altså ikke lenger.

Når du skal kjøpe bil må du ta en hel del hensyn, utover ekstrautstyr som Solfilm, anlegg og ekstralys. Du må også tenke på ting som utslipp, kjørekomfort, forbruk og økonomi. I Norge har myndighetene gjort valget enkelt for mange, ved å gi elbileiere en rekke fordeler, blant annet fritak for avgifter.

De miljøfiendtlige aspektene

Dieselbilen ble pekt på som den “store stygge ulven”. Dette på grunn av NOx-utslippet som bidrar til dårlig luftkvalitet i byene. Det er derimot ikke mange år siden det var bensinbilen som hadde denne rollen, på grunn av det store CO²-utslippet.

Men hva med elbiler og hybridbiler? Er ikke de forurensende? Jo, de medfører også en miljørisiko. Produksjon av batterier, frakt av bilene og lagring av batterier som er oppbrukt utgjør også en reell miljøtrussel.

Dieselbiler er fortsatt et godt alternativ

Når du skal kjøpe ny bil trenger du ikke å avskrive dieselbilen. En dieselmotor er økonomiske på grunn av sitt lave forbruk, og de har lavt utslipp. Spesielt de som ikke bor i storbyen, eller behøver å kjøre i storbyen, kan absolutt vurdere en dieselbil. Da trenger man ikke å tenke på å bli utestengt på kalde dager. I tillegg vil du ikke bidra til et høyere CO²-utslipp, slik du vil med en bensinbil.

Skal du ha en større bil eller SUV, vil diesel være det mest fornuftige valget.

Hva med ladbar hybrid?

Mange som har kjøpt ladbar hybrid har følt seg lurt. De kjøpte den gjerne med en formening om at dette var det beste alternativet, både med tanke på forbruk og miljø.

Dessverre viser det seg at drivstofforbruket på disse bilene er langt høyere enn hva produsentene gir uttrykk for. Skal du på lengre turer, uten mulighet til å lade, vil du derfor merke at kjøringen ikke blir særlig mer økonomisk.

Da vil faktisk en vanlig hybrid være et bedre alternativ. Da trenger du ikke å tenke på å lade, siden bilen lades opp når du kjører på drivstoff.

Det å velge bil krever en nøye vurdering, spesielt av bruksmønsteret ditt. Derimot kan vi nok trygt si at dieselbilens død er avlyst. Og dette vil nok også politikerne snart innse. Det kan selvfølgelig være fristende å kjøpe elbil, nettopp på grunn av alle fordelene. Men er det en ting vi med sikkerhet kan si, så er det at den tiden snart er forbi. Til det er våre folkevalgte altfor glad i å dra inn avgifter..