Fiat 500e – en morsom elbil

By in
No comments

Fiat 500 er en ikonisk bilmodell, og den er relansert i en moderne versjon for deg som synes at den klassiske modellen blir litt vel spartansk. Det som er ekstra spennende er at det nå også, takket være import fra USA, er mulig å få den i en elektrisk versjon.

Hvorfor import av Fiat 500 fra USA?

Det høres kanskje rart ut at en i utgangspunktet italiensk bilmodell lages i en elektrisk versjon i USA, for å så importeres til Norge. På andre områder, som for eksempel klær fra Levis til barn, er det helt naturlig at import skjer fra USA. Men for Fiat 500 i elektrisk versjon er årsaken litt mer innfløkt.

Per i dag selger Fiat ikke en elektrisk versjon av Fiat 500 verken i Norge, eller noe annet europeisk land. Men i flere stater i USA selges altså den elektriske versjonen, Fiat 500e, som så finner veien til Norge via import av brukte biler. Årsaken til at Fiat selger denne bilen i det hele tatt i USA, handler om lovkrav til miljøvennlige biler.

Noen stater i USA, som for eksempel California og Oregon, stiller helt enkelt krav til at en spesifikk andel av alle solgte biler skal være elektriske. Hvis en leverandør som Fiat ikke når dette målet, kan de heller ikke selge noen av sine andre biler. Dette gjør det absolutt nødvendig for Fiat å selge en gitt mengde Fiat 500e hvert år, og det gir også et stort marked for brukte biler.

Er Fiat 500e et fornuftig valg?

I det store utvalget av elektriske biler på markedet i Norge, er Fiat 500e en av de få som bare finnes tilgjengelig via import av brukte biler. Som nevnt selger Fiat ikke denne modellen i Europa, og er heller ikke veldig interessert i å støtte opp under salget av disse bilene i Norge. Likevel er bilen i bunn og grunn en standard Fiat 500, slik at deler til den vanlige versjonen ofte passer, og den elektriske drivlinjen er også en som finnes i andre bilmodeller i Norge.

Gitt dette skal det være mulig å få utført service og vedlikehold på denne bilmodellen også her i Norge, og den fremstår som et godt alternativ til biler i samme klasse som for eksempel Volkswagen Up eller andre mindre elbiler. Verken rekkevidden eller plassen er selvfølgelig i nærheten av for eksempel Tesla, men det er heller ikke dette markedet Fiat 500e konkurrerer innenfor.

Hvis du er glad i italienske biler, kan Fiat 500e være et glimrende valg. Formelt sett er den bygget i Mexico, men du får mye italiensk sjarm og humør med på kjøpet når du velger å gå for en Fiat 500e.