Selvkjørende biler – tull eller alvor?
Stadig oftere hører vi fra de store teknologiselskapene om utviklingen av selvkjørende biler. Vi får se bilder av biler som har fulgt veiene i San Francisco i månedsvis uten en ulykke, og andre ganger, som Tesla fikk oppleve, er selvkjørende kjøretøy involvert i en ulykke. Statistisk sett viser tester så langt at selvkjørende biler er tryggere i trafikken enn mennesker er. Men vil de overta styringen fullstendig, eller er de en nisjeteknologi som bare vil berøre noen bransjer?
Ikke en trussel mot jobbmarkedet
En helt naturlig samfunnsreaksjon når ny teknologi truer med å frata visse yrkesgrupper deres levebrød, er nettopp å forsøke å stoppe fremgangen. Det lykkes svært sjelden. Heldigvis er det mye som tyder på at selvkjørende biler kan skape nye jobber og inntekter, hånd i hånd med utviklingen av delingsteknologien. Utleie av egen bil vil øke, og organisering av delingen vil skape nye tjenester som trenger ansatte. Når en bileier ikke lenger behøver å konsentrere seg om veien, vil også tilleggsprodukter florere som lar deg underholdes, jobbe produktivt, sove godt eller hva du skulle ønske å bruke tiden i bilen på.
Alle er sin egen sjef
Mange land tilrettelegger i disse dager overgangen til tjenesteøkonomien. Ethvert medlem av samfunnet bestemmer selv hva denne vil bruke tiden sin og tjene pengene sine på, mens vi i mindre grad blir bundet til en fast arbeidsplass eller -sted. Internett byr på et uendelig marked av tjenester og jobber som noen vil ha utført. nå kan du fakturere uten eget firma i Norge, som gjør det enkelt å ta på seg ekstra arbeid når du føler for det. Det er ingen grunn til å frykte at ny teknologi stjeler arbeidsplasser – tvert imot!