Hva er lovlig handsfree når du kjører bil?

By in
No comments

Kanskje du også har lurt på dette. Hvilken type handsfree er godkjent som lovlig handsfree når du kjører bil? Er det greit med kun ørepropper eller bluetooth og dermed holder du deg innenfor lovverket eller må mobilen være fastmontert ellers kan du risikere å få bot av politiet? Som hovedregel skal man helst unngå å bruke mobiltelefonen når man kjører da dette kan gjøre deg mindre oppmerksom på hva som skjer i trafikken og øker sjansen for at ulykker oppstår.

Alt av mobiltilbehør finner du hos Teknikkdeler

Hvis du likevel er nødt for å bruke mobiltelefonen mens du kjører bil, er dette fullt lovlig dersom du bruker en handsfree eller telefonen er plassert i en mobilholder. Hos https://www.teknikkdeler.no/ finner du alt du måtte trenge av tilbehør til mobilen. Enten du trenger ny bluetooth handsfree, nytt batteri, deksler, ørepropper eller høyttalere, kabler og ladere, finner du her et omfattende utvalg av duppedingser. Ikke nok med det. Du finner også et stort utvalg av produkter til ditt smarte hjem.

Regler for bruk av mobil under bilkjøring

Hvis du skaffer deg en handsfree eller mobilen er i en fastmontert mobilholder kan du likevel bruke den mens du kjører bil. Mobilholderen må da værer montert nær rattet. Det er også viktig at den er plassert godt innenfor sjåførens synsfelt. Ofte er disse holderne allerede inkludert i bilinnredningen fra fabrikken.

Ulovlig bruk av mobil under bilkjøring

Hvis politiet stopper deg og du ikke bruker handsfree, men snakker i telefonen mens du holder den i hånden, vil du bli straffet med forenklet forelegg og dessuten får du tre straffeprikker. Hvis du allerede har en prøveperiode vil du derimot få hele seks prikker i sertifikatet ditt.

Handsfree per definisjon

Hva regnes per definisjon som godkjent handsfree? Jo, det er når telefonen er fastmontert i bilen med tale- og lyttesystem. Dette betyr at hvis du kun bruker en kabel i mobilen som er forbundet til en ørepropp og du har mobilen i lomma, regnes dette ikke som handsfree. Det spiller heller ingen rolle om du bruker bluetooth så lenge mobilen likevel ikke er fastmontert.

Det sagt, det er imidlertid ikke vanlig at folk får forenklet forelegg for bruk av mobil med bluetooth eller ørepropper under bilkjøring. Det som politiet ønsker er at folk ikke sitter med mobilen i hånden mens de kjører da dette kan ta vekk oppmerksomheten fra hva som skjer i trafikkbildet.

Ettersom det finnes nok av tilfeller hvor folk sitter og snakker i mobilen mens den er håndholdt under kjøringen, ser ikke politiet noen grunn til å drive med flisespikkeri på ting som er mindre farlig.

Sms er tabu

Når det gjelder tekstmeldinger, stiller saken seg helt annerledes. Dette gjelder uansett om mobilen er montert fast eller ei. Grunnen til dette er at hvis du sitter og skriver sms mens du kjører bil, tas oppmerksomheten din bort fra det som skjer i trafikken og er derfor uhyre farlig for både deg selv, andre trafikanter og ikke minst fotgjengere. Hvis du i tillegg må skrive 100 % korrekte meldinger er tilfellet enda farligere.

Skaff deg derfor en handsfree og alt annet du måtte trenge av tilbehør til mobilen din hos Teknikkdeler og bli en tryggere sjåfør.